tirsdag den 11. april 2017

Trækning af netværkskabler i tomrørsinstallation

Da vi i planlægningsprocessen var på besøg hos elektrikeren, blev vi anbefalet at få lavet tomrørsinstallationer i huset, i stedet for at få trukket antennekabel og/eller netværkskabel. Der er forskel på hvordan tv-signalet skal flyttes ud til de forskellige fjernsyn i huset, og når vi ikke vidste hvilken udbyder vi skulle bruge, kunne vi nemt få lavet noget forkert.

Derfor valgte vi at få tomrørsinstallationer i soveværelse, stue, køkken, kontor og børneværelser.

Kort tid inden vi flyttede ind fandt vi ud af at Bredbånd Nord ikke ville levere fiber på adressen, da vi var de eneste på Søskrænten. De ville gerne hvis vi på et tidspunkt fik en nabo som også gerne ville have fiberforbindelse, så det håber vi på sker en dag.

I stedet kunne vi flytte vores TDC løsning med. Den er ikke optimal, men det kan lade sig gøre, hvis vi husker at slukke for tv boksene når vi ikke bruger dem.

Både med TDC og med Bredbånd Nord er vi blevet anbefalet at have en tv-boks stående ved hvert tv. Fra bryggerset hvor kablet kommer ind i huset, kan vi derfor trække netværkskabler op på loftet og igennem tomrørsinstallationerne ud i de forskellige rum.

Jeg fik købt kabler, stik osv. hjem så vi kunne komme i gang med at trække kablerne rundt i huset, og da vi alligevel skulle have besøg af elektrikeren, kunne han få lov til at sætte stikkene i.

Det var absolut ikke nemt at trække 2 stk. netværkskabler igennem tomrørene, og der blev brugt masser af kræfter. For at vi kunne kommunikere med hinanden var det nødvendigt at have mobiltelefonen tændt, så vi kunne tale sammen, for den store mængde isolering der er på loftet, gjorde det umuligt at høre hinanden uden mobilen.

Det var ikke kun besværligt at trække kablerne op gennem tomrørsinstallationen, det var også besværligt at trække dem videre hen til bryggerset hvor de skulle ned igen, for med den trange plads der er på loftet, blev de lange kabler hurtigt filtret sammen, og det tog lang tid at filtre dem ud hele tiden.

Da elektrikeren så kom for at montere stik i begge ender af kablerne kunne dette ikke lade sig gøre. Jeg havde gættet da jeg skulle købe kabler, i stedet for at bruge to minutter på at læse forhandlerens beskrivelse. Jeg tænkte at det ville være nemmest at trække blød kabel igennem trange tomrør, så jeg valgte blød kabel i stedet for solid kabel.

Det solide kabel er så det der skal bruges til denne type, og da stikkene skulle sættes på, kunne de ikke skære igennem isoleringen og få forbindelse, så det var i gang med at bestille nye kabler og trække det hele tilbage og de nye igennem igen. Puha, sikke et arbejde.

Jeg gad ikke invitere elektrikeren på besøg igen, så nu måtte jeg til at læse hvordan man monterer stik på netværkskablerne.

I den ende hvor kablerne kommer ud af væggen, havde jeg taget et billede af hvordan kablerne sad, så det der kunne jeg sætte dem som elektrikeren havde gjort det. I den anden ende monterede jeg kablerne som jeg kunne læse mig til på nettet, men det virkede ikke.

Jeg fandt derfor et af de gamle stik frem som elektrikeren havde sat på, og med en lommelygte samt en spidstang, lykkedes det mig at finde rækkefølgen som kablerne sad i. Jeg fik tegnet det på et stykke papir, så jeg kunne se det når jeg skulle sætte stik på kablerne.

Det var forholdsvist nemt at montere kablerne når man først lige fandt ud af hvordan de små farvede kabler skulle sidde, og jeg fik kun lavet den ene fejl. Resten af de 12 stik blev monteret korrekt i første forsøg.

For at sætte stikkene fast, skal der bruges en tang. Tangen gør det også muligt at fjerne isoleringen fra de små kabler, så det er et dejligt stykke værktøj.

Når der er kommet stik på i begge ender, kan man tjekke forbindelse med et lille apparat som sender et signal igennem hvert af de små kabler, og hvis dioderne lyser i samme rækkefølge, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 i begge ender, er der forbindelse.

I stuen har jeg opsat en Unifi router, som kan sørge for at vi har wifi i hele huset og hele haven. Hvis der ikke er nogen forhindringer, vil den kunne sende det trådløse signal over 120 meter væk.

Vi har på nuværende tidspunkt 2 tv-bokse og 1 Chrome Cast. Det kan lige køre på samme tid, men man kan godt se på billedkvaliteten at der er tryk på. Hvis iPadden kører Viaplay samtidig med at der er gang i tv-boksene og chromecasten, kan forbindelsen fra TDC ikke følge med mere. Så vi skal huske at slukke for tv-boksen når vi hopper over og chromecaster, så længe vi får vores internet og
tv igennem TDC.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar